neděle 13. července 2014

Smrt v Sarajevu a ústecké souvislosti

„Sopherl! Sopherl! Sterbe nicht! Bleibe am Leben für unsere Kinder! (česky „Sofinko, Sofinko, neumírej! Zůstaň na živu pro naše děti!“), zvolal následník rakouského trůnu František Ferdinand d´Este. „Nic mi není,“ odpověděla svému manželovi umírající těhotná vévodkyně Sofie. 
Oba však tehdy v Sarajevu 28. června 1914 zemřeli ještě před příjezdem do guvernérova paláce. Výstřely atentátníka Gavrila Principa, které ukončily jejich život, pak o měsíc později rozpoutaly nejničivější válku, jakou do té doby svět poznal.
Nešťastná vévodkyně, tehdy ještě hraběnka Chotková, často pobývala na rodovém zámku ve Velkém Březně na Ústecku. Není ovšem jediným člověkem z Ústí, který je spjat s tímto nešťastným činem zfanatizovaného srbského studenta.

Nerovný sňatek
Ve vídeňském sále tajných radů musela tehdy panovat napjatá atmosféra. Toho dne, 28.června 1900, před nejvyššími hodnostáři říše a císařem měl přísahat následník trůnu František Fedinand d´Este. Přísaha to ovšem nebyla jednoduchá. Měl se vzdát nároku na trůn pro své děti.
Chtěl totiž uzavřít nerovný sňatek. „Chci svému synovci podat nový důkaz své obzvláštní lásky a svolil jsem k jeho sňatku s hraběnkou Sofií Chotkovou,“ řekl tehdy ve svém proslovu starý mocnář František Josef I. „Děti, jimiž by byl tento sňatek požehnán, ale nemohou sdílet práv arcivévodské rodiny.“
Jeho budoucí žena, Sofie Chotková pocházela z rodu, který ač nepatřil k nejvyšší říšské aristokracii, dal jí nejednu velkou osobnost. Byla krásná i podle dnešních měřítek. Štíhlá, hnědooká, kaštanové vlasy.
Dostalo se jí dobrého vzdělání a hovořila mimo němčiny ještě maďarsky a česky. Stala se dvorní dámou u arcivévodkyně Isabely, manželky arcivévody Bedřicha, vojenského velitele v Bratislavě. A tam se s následníkem trůnu seznámila.

Utajená láska
Láska Františka Ferdinanda a Sofie Chotkové zůstala utajena ještě roku 1898. František Ferdinand věděl, že legalizace jeho vztahu k Sofii je takřka nemožná.
,,Když má našinec někoho rád, najde se vždycky v rodokmenu nějaká maličkost, která zakazuje manželství, a tak se stane, že u nás vždycky muž a žena jsou navzájem dvacetkrát příbuzní. Výsledkem je, že polovina dětí jsou blbci a idioti,“ napsal o tom zoufale.
Nakonec se oba sňatku dočkali a měli tři děti. Sofie se sice stala velkovévodkyní, ale pro svůj původ nesměla Ferdinanda nikam oficiálně doprovázet. Pouze jednou jí to bylo dovoleno. V to osudné léto roku 1914 do Sarajeva.

Ústecký archivář
„Můj prastrýc býval řidičem Františka Ferdinanda d´Deste. Moje rodina vlastně může za první světovou válku," řekl s nadsázkou ústecký archivář Vladimír Kaiser.
Kromě řízení automobilu však býval Kaiserův prastrýc i jakýmsi Ferdinandovým bodyguardem.  „Babička žila v Ústí, ale její sestra Emilie odtud odešla za prací do Vídně. Tady potkala Tomáše Dvouletého," popsal Kaiser rodinnou historii.

Osudný záskok
„Dvouletý byl ve Vídni nejspíš prvním řidičem. Vlastnil auto se značkou W1 a Ferdinand si ho vybral. Potom jej poslal do Londýna na, řekněme, protiteroristické školení. Tam mu do omrzení opakovali, že kdyby se cokoliv dělo, nesmí nikoho poslechnout a musí vždy ujet pryč, aby zajistil bezpečnost svých pasažérů," líčil Kaiser.
Jenže Tomáš Dvouletý, proškolený řidič, se s následníkem rakouského trůnu do Sarajeva nevydal. Jeho zaměstnavatel mu dal volno. Měl si totiž brát za manželku sestru Kaiserovy babičky Emilie.
 „Zaskočil za něj neškolený řidič od hraběte Harracha. Kdyby to auto tenkrát v Sarajevu řídil můj prastrýc, tak by nejspíš Ferdinanda a Sofii nezabili. První světová válka by třeba pak ani nemusela být," dodal archivář Vladimír Kaiser.

První padlý
Měsíc po smrti Ferdinanda a Sofie ale 1. světová válka začala útokem rakousko – uherských vojsk na Srbsko. Vůbec prvním padlým této války a první světové války na rakouské straně vůbec se stal ústecký rodák, pan Štěrba.


Žádné komentáře:

Okomentovat